Travel

Buitenlandse stage: how to do it & mijn ervaring

Een buitenlandse stage of een semester in het buitenland, je hoort het tegenwoordig overal. En dat is niet zo gek. Een tijd in het buitenland is niet alleen goed voor je studie en latere cv, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling! Je bent voor een langere periode op jezelf aangewezen in een vaak vreemd land ver weg van je vrienden en familie. Daarnaast is een buitenlandse stage vaak de eerste professionele ervaring met de branche waar je later (in sommige gevallen) in gaat werken. Mijn stage voor de opleiding tour manager (NHTV, Breda) vondt plaats in de periode april t/m september 2016 in Barcelona. Het bedrijf waar ik voor werkte was ‘Budget Bikes Barcelona’ een fiets verhuurder en tour bedrijf gerund door een Nederlands team. Budget Bikes beschikt over 4 locaties in het centrum van Barcelona. Naast het verhuren van fietsen bieden ze verschillende tours aan in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en soms zelfs in het Spaans. Mijn werkzaamheden waren een goede mix van front office taken zoals planningen, klant contact, fietsen verhuren en de administratie, en het allerleukste wat er is: het geven van tours. Ik vond het geven van tours zelfs zo leuk, dat ik elk gegeven moment weer terug zou gaan. En ondanks het feit dat ik een hele leuke tijd gehad heb, waren er toch een paar dingen die ik van tevoren graag had willen weten. Ik heb ze even voor je onder een rijtje gezet:

1. Het vinden van een stage

Voor mij was het vinden van een stage niet zo moeilijk. Ik wist heel zeker dat ik naar Barcelona zou gaan, omdat ik al sinds mijn zestiende stapelgek ben op deze stad. Dit geldt niet voor iedereen, sommige mensen gaan voor de stage en niet perse voor het land waar ze dan terecht komen. Op mijn school was er een stagedatabase beschikbaar die opgesteld werd door ons praktijkbureau. Hierin stonden stagebedrijven die een directe link hadden met mijn school. Als jouw school niet zo’n praktijkbureau heeft dan zijn er ook genoeg bemiddelingskantoren die jouw in contact kunnen brengen met een goede stage. Let hierbij wel altijd goed op, sommige bedrijven vragen namelijk een flink bedrag voor alleen een consult. Een andere optie is natuurlijk om zelf opzoek te gaan naar een stage, dit is was ik heb gedaan.

2. Het schrijven van een stage plan

Bij een stage hoort natuurlijk onderzoek, daar kom je helaas niet onderuit. Voor je op stage gaat schrijf je een stage plan. Hierin staat wat je gaat onderzoeken en hoe je dit gaat doen. Bij grotere bedrijven ligt er vaak al een opdracht klaar, bij andere bedrijven kun je in overleg bespreken wat jouw opdracht wordt. In mijn geval moest ik ook beschrijven wat mijn werkzaamheden zouden zijn. Spreek dit altijd goed af met je bedrijfsbegeleider zodat daar geen verwarring over kan ontstaan. Mijn stage bestond uit een mix van front office taken (fietsen verhuren, klantcontact, reserveringen, planning van gidsen etc) en gidsen. Dit laatste deed ik minaam 10 keer per maand, soms zelfs meer. Zorg ervoor dat je voor zowel je onderzoek als je werkzaamheden een mix van praktisch en fun hebt. Als je niks aan je onderzoek of werkzaamheden leuk vind, dan ga je een hele vervelende tijd tegemoet.

3. aanvragen van de Erasmus beurs

Elke Europeaan heeft één keer in zijn of haar leven recht op de Erasmus beurs. Dit is een beurs die je krijgt als je voor een langere periode gaat werken en/of studeren in het buitenland. Deze beurs is alleen geldig voor landen binnen de EU. Ga je stage lopen in bijvoorbeeld Amerika of Australië, dan krijg je de beurs niet. Het beursbedrag voor studie is minimaal € 150 en maximaal € 270 per maand, afhankelijk van het land van bestemming. Als je stage gaat lopen krijg je minimaal € 270 en maximaal € 390 per maand. De beurs is bedoeld als een tegemoetkoming in de reiskosten en een vergoeding voor de extra verblijfkosten. Als je studiefinanciering ontvangt, behoud je die ook tijdens je studie- of stageperiode in het buitenland. Meer informatie over het aanvragen van de Erasmus beurs vind je hier.

4. Stop zetten studenten reisproduct (OV)

Dit is helaas niet van toepassing op elke student. Wanneer je in Nederland gebruikt maakt van een studenten reisproduct (zowel week als weekend) dan is het belangrijk dat je deze stop zet voor je op stage gaat. Je kunt in plaats daarvan een OV-Vergoeding krijgen in het buitenland. Dit bedrag staat in 2018 vast op € 91,62 per maand dus dat is best gunstig! Je kunt na je stageperiode het studenten reisproduct gewoon weer aanzetten. Meer informatie over hoe je je reisproduct stop zet, en de ov vergoeding aanvraagt vind je hier.

5. Huisvesting vinden

Huisvesting vinden in het buitenland kan soms heel erg lastig zijn, vooral als je niks toegewezen krijgt vanuit je stage bedrijf. Er zijn zoveel verschillende verhuurders op de markt die vaak niet eens Engels spreken. Toch zijn er een paar manieren waarop dit veel makkelijker wordt. Ten eerste kun je altijd bij je stage bedrijf terecht om te vragen of zij niet iets weten. Misschien gaat een oud stagiair wel weg en komt zijn of haar plek vrij, of misschien zoekt iemand nog een huisgenoot. Vragen kan nooit kwaad! Als dit niet werkt probeer dan eens op Facebook te kijken. Hier worden vaak in speciale groepen kamers of appartementen aangeboden door mensen die een kamer vrij hebben of op zoek zijn naar een huisgenoot. Voor Barcelona is er bijvoorbeeld ‘Rent/Alquiler/Lloguer/ rooms a BCN’. Maar ook voor andere steden zijn er genoeg pagina’s online. Als laatste wil ik nog even een shoutout geven aan een website die ik gebruikt heb om mijn kamer te vinden: ‘Spot a home’. Dit is een website die verschillende kamers aanbied in verschillende landen/steden/wijken in Europa. Zij maken uitgebreid de tijd om nieuwe appartementen zelf te bezoeken, te controleren en om foto’s te maken. Ze maken zelfs virtuele rondleidingen door het huis zodat je meteen alles gezien hebt. Ze begeleiden je vervolgens door het proces van reserveren en brengen je in contact met de verhuurder. Hun klantenservice is top en ze staan dag en nacht voor je klaar. Voor de Spot A Home service en de steden waar ze in opereren kun je hier terecht. Naast het vinden van een appartement, brengt spot a home ook nieuwe expats per stad samen via een Facebook groep: De Spot a home welcome group.

6. Oriënteren op de stad

Als je de stad waar je heen gaat nog niet kent, dan is het belangrijk om van te voren alvast wat te oriënteren. Vooral als je al weet waar je appartement ligt! Verken alvast je buurt, de buurt van je stage bedrijf en meer van dat soort dingen. Zo voelt een nieuwe stad toch minder vreemd aan. Wat ook kan bijdragen aan een beter gevoel voor vertrek, is alvast wat contacten leggen. Dit lijkt misschien heel moeilijk, maar tegenwoordig bestaan er genoeg online kanalen waarop je alvast mensen uit jouw stad kunt leren kennen. Laat ik Barcelona weer even als voorbeeld nemen. Voor Barcelona heb ik vooral gebruikt gemaak van Facebook pagina’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: foreigners in Barcelona, Erasmus & international students Barcelona, Students in Barcelona & I am new at Barcelona. Hier vind je genoeg tips over hoe je snel nieuwe mensen leert kennen (vaak in de vorm van borrels of events) maar kun je ook alvast mensen jouw nieuwe buurt leren kennen. Ik voelde me in het begin van mijn stage periode erg alleen omdat ik niemand kende. Deze groepen hebben mij geholpen om aansluiting te vinden in Barcelona, en dat heeft over het algemeen mijn stage periode een stuk makkelijker gemaakt.

7. Trek er op uit!

Je stage periode zal niet enkel bestaan uit werken en onderzoek doen. Bij veel bedrijven krijg je ook genoeg vrije tijd, en maak daar zeker ook gebruik van! Bezoek een aantal bezienswaardigheden in je stad, ga lekker op stap of zelfs nog beter: ga de stad uit! Toen ik in Barcelona zat heb ik genoeg uitstapjes gemaakt naar nabijgelegen dorpjes en steden maar bijvoorbeeld ook naar het prachtige Montserrat gebergte, vlakbuiten de stad. Sommige expats kiezen er zelfs voor om tijdens hun periode in het buitenland ook nog andere landen te bezoeken. Dus als je de tijd hebt, maak er dan het beste van!

Mijn stage periode is met veel ups en downs verlopen, maar dat is logisch. Je komt terecht in een toch enigszins vreemd land, met een nieuwe cultuur, een nieuwe taal etc. Het is dus helemaal niet gek als je even nodig hebt om te wennen, vrijwel elke buitenlandse student gaat door het zelfde proces heen. Het belangrijkste is om niet toe te geven aan je heimwee. Ga er op uit, ontmoet nieuwe mensen, ontdek je nieuwe stad! Want alleen op je kamertje blijven zitten, daar heb je enkel jezelf mee. Ik hoop dat deze blog leerzaam voor je is geweest & dat ik je enthousiast heb kunnen maken voor het aangaan van een buitenlandse stage! Mocht je nog meer vragen hebben laat het dan gerust weten in de reacties. Mocht je me privé een vraag willen stellen omtrent een stage in het buitenland, dan kun je me altijd een mailtje sturen of het contact formulier op mijn blog invullen!

xM

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *