verkopen op Vinted - top tips
Lifestyle

Hoe verkoop je op Vinted? – mijn top tips!

Hoe verkoop je op Vinted? Dat is misschien wel een van de meest gestelde vragen die mensen aan me stellen. Ik verkoop zelf mijn kleding al jaren online. Eerst op United Wardrobe, vervolgens op Vinted. De perfecte manier om je kledingkast op te ruimen en daarnaast een zakcentje bij te verdienen. Het lijkt heel makkelijk: je kleding uitzoeken, foto’s maken, informatie invullen en uploaden? Maar toch loopt het bij de een beter dan bij de ander. Ik deel daarom vandaag met jullie mijn top tips voor het verkopen op Vinted.

1. Weet wat wel en niet verkoopt

Het eerste wat je doet voordat je start met verkopen is je kledingkast uitzoeken. Als je dit al een lange tijd niet meer gedaan hebt dan kan daar een behoorlijk aantal kledingstukken uit komen. Ik ruim mijn kast een keer per 3 maanden echt goed op. Ik haal dan alles er uit en bekijk per kledingstuk of het nog past, of het mijn stijl nog is en of ik het wel gedragen heb in de afgelopen 3 maanden. 

Nadat ik mijn kast heb uitgezocht maak ik een selectie en deel ik alle kleding in op 2 categorieën: doneren of verkopen. Dit is heel belangrijk! Je moet weten wat wel of niet verkoopt en wat er kwalitatief gezien nog goed genoeg is om te verkopen. Kleding met hele duidelijke gebruikssporen, zelfs wanneer ze nog te maken zijn, kun je vrijwel niet verkopen. Kopers zullen niet snel de moeite nemen om te betalen voor de kleding, de verzending en vervolgens het repareren. Kleding met duidelijke gebruikssporen kun je daarom beter doneren.

Merk kleding, stukken die nog vrijwel nieuw zijn (miskopen bijvoorbeeld) en vintage items doen het heel goed op Vinted. Wanneer ik niet zeker weet of iets goed verkoopt probeer ik het toch altijd een kans te geven. Ik laat het item dan 3 weken online staan. Mocht het dan nog niet verkocht zijn dan kan ik het alsnog doneren. De meeste kledingstukken worden namelijk in de eerste 3 weken dat ze online staan verkocht. Na een bepaalde tijd zul je meer ‘ feeling’ krijgen bij items die het goed of minder goed doen, en wordt het maken van deze selectie steeds makkelijker. 

2. Aan foto’s maken het verschil 

Wanneer je verkoopt op Vinted, probeer je dan in te leven in de koper. Ik let altijd op de manier waarop ik zelf online naar kleding zoek. Wanneer ik twijfel over de maat vindt ik het altijd prettig om mijn maten te vergelijken met die van het model. Veel kopers op Vinted doen precies hetzelfde! Ze kijken naar hoe het item op het model staat, en vergelijken dit met hun eigen maten. Ik maak daarom altijd zoveel mogelijk aan foto’s wanneer ik aan het uploaden ben. Wanneer ik geen tijd heb om deze te maken, dan wacht ik tot een koper hier om vraagt.

Vermeld bij aan foto’s altijd je eigen kleding maat en je lengte. Dit maakt het vergelijken nog makkelijker. Komt een koper er echt niet uit? Biedt dan aan om een item op te meten, zodat ze het thuis kunnen vergelijken met een vergelijkbaar item, zoals een t-shirt. Als iemand twijfelt over of een items past ja of nee, zal hij of zij deze niet kopen. Aan foto’s kunnen daarom echt het verschil maken!

3. Zet hoog in, maar niet te hoog 

Een voorbeeld: je hebt een trui die je amper hebt gedragen en wil er excl. verzending 20,- voor krijgen. Zet deze trui  dan voor 25,- online. Kopers zullen eerst met een heel laag bedrag komen om te kijken hoever je bereid bent te gaan. Zeg dat het eerste bod 17,- is. Je kunt dan zeggen dat je 17,- te weinig vindt omdat je de trui amper hebt gedragen, maar dat je bereid bent om te zakken tot 20,-. Zo heeft de koper het idee dat ze behoorlijk wat van de prijs af hebben gekregen, en ontvang jij alsnog wat je voor de trui wilde hebben.

Op Vinted kun je zelf bepalen voor welk bedrag je je kleding wil verkopen. Het is daarom soms aantrekkelijk om hoog in te zetten. Ik kan je bij deze vertellen dat dat niet gaat werken, tenzij je grote merken verkoopt zoals Supreme, Dr.Martens, Daily Paper en dergelijke. Een belangrijke regel is dat je zelden zult verkopen voor het bedrag waarvoor je een item gekocht hebt. Wat bij mij tot nu toe het beste heeft gewerkt is 2 tot 3 euro hoger inzetten dan wat ik daadwerkelijk ergens voor wil hebben. Dit spoort kopers aan om te gaan bieden. Wanneer een koper het idee heeft een goede deal te krijgen, zijn ze eerder geneigd om iets aan te schaffen. 

4. Ken je bezorgdiensten en punten 

Wanneer je een item hebt verkocht zul je deze ook moeten verzenden. Op Vinted kan dat met verschillende koeriers. Je bepaalt zelf welke verzendmethodes je aanbiedt, dit kun je in je instellingen aanpassen. Je hebt de keuze uit de volgende koeriers:

PostNL

Vrijwel iedereen kent PostNL. Het is misschien wel de meest gekozen vorm van verzending in Nederland. Op Vinted is dit de enige manier van verzenden waarbij het pakketje ook daadwerkelijk naar de voordeur van de koper wordt gebracht. Wanneer je verzend met deze koerier, kun je ervoor kiezen om zelf naar een verzendpunt te gaan of je laat het pakket bij jou thuis ophalen. Deze laatste optie is wel duurder.

PostNL duurt van alle verzend methodes het minst lang. Kopers hebben vaak binnen 1 tot 2 dagen het pakket in huis. PostNL punten zitten vrijwel overal en zijn daardoor het makkelijkst te vinden. Ze zijn helaas wel de duurste koerier uit dit lijstje: 4,10 EUR voor een brievenbus pakket en 6,95 EUR voor een groot pakket tot 10kg. 

DHL & DPD

DHL & DPD zijn koeriers die via Vinted alleen werken met verzendpunten. Ze bezorgen dus niet aan huis. Het is dus belangrijk om goed te kijken of er een DHL of DPD punt in de buurt zit van je huis of je werk, een plek waar je in ieder geval vaak bent. Ik zal nooit aanraden om ver te gaan rijden voor een verzending. Dit zijn ook weer benzine kosten. Let ook goed op of het DHL/DPD punt bij jou in de buurt momenteel wel geopend is. Veel van deze punten zijn namelijk vanwege Corona gesloten. DHL afgifte punten komen naar mijn ervaring meer voor dan DPD punten, ik verzend daarom ook niet met DPD. Beide koeriers worden vaak gebruikt voor verzending naar het buitenland.

Mondial Relay

Wanneer je verkoopt op Vinted zul je merken dat je naast Nederlandse en Belgische kopers ook kopers hebt uit andere landen waaronder Frankrijk en Spanje. Zij zullen veelal kiezen voor DHL of Mondial Relay. Ook Mondial Relay werkt enkel met verzendpunten. Je zult merken dat vooral de Franse kopers deze manier van verzenden gebruiken, en in feite werkt het net zo goed als DHL en DPD. Maar omdat de zending naar het buitenland gaat kan het wel wat langer duren voordat deze aankomt op bestemming.

Homerr

Ik denk dat 90% van de kopers op Vinted hun bestelling laat bezorgen met Homerr. Dit is een koerier die ook werkt met verzendpunten, maar deze zijn veelal bij mensen thuis. Het kan dus goed zijn dat iemand in jouw buurt dus een afgifte punt heeft! Homerr is nog niet zo groot, verzending duurt daarom iets langer, maar is het zeker waard vanwege de lage kosten. 

Een hele hoop informatie, maar oprecht waardevol als je serieus je kleding wil verkopen op Vinted. Natuurlijk zijn er nog allerlei dingen die ik nu niet benoemd heb, maar toch kunnen helpen bij de verkoop. Heb je vragen over de Vinted app of het verkopen van jouw oude kleding? Laat het me dan even weten in de comments of stuur me een DM. Ik help jullie graag verder! Nog geen account op Vinted? Deze maak je hier gemakkelijk en gratis aan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *