Mijn top 10 in..,  Travel

Mijn top 10 in Barcelona

Vandaag beginnen we wederom met een nieuwe serie op DailyMaud, en deze keer staat die geheel in het teken van mijn allergrootste hobby: reizen. In de serie ‘mijn top 10 van..’ neem ik jullie basically mee naar een aantal van mijn favoriete steden/landen en vertel ik je welke 10 dingen je zeker niet moet overslaan als je deze bezoekt.

We starten deze serie met voor mij de allermooiste stad ter wereld: Barcelona. Voor degene die het niet weten, ik heb voor school een halfjaar in Barcelona gewoond en gewerkt als fietsgids voor een bedrijf genaamd Budget Bikes Barcelona. Hierdoor weet ik zeker het een en ander over de allermooiste plekjes van de stad, en deze wil ik vandaag met jullie delen. Ik laat hierbij een aantal van de toeristische trekpleisters zoals de Sagrada Familia, Parc Guëll en Casa Batllo achterwegen. Deze vind je namelijk in elke toeristische gids.

Bunkers del carmel
De eerste tip die ik jullie wil geven heeft te maken met een view point. En niet zomaar een, nee we hebben het over het allerbeste view point van de hele stad. De Bunkers del Carmel liggen in de wijk Gracia, helemaal ten noorden van de Middellandse zee en het strand. De bunkers zijn gebouwd tijdens de Spaanse burgeroorlog. Het punt ligt op 250 meter boven zee niveau waardoor je alle higlights van de stad in een oogopzicht kunt zien. Het is best een klim omhoog, maar zeker de moeite waard. Neem metro lijn 4 (geel) en stap uit bij metrohalte Guinardo/ Hospital de Sant Pau. Als je boven bent steek je bij de stoplichten de straat over naar ‘Carrer del Telegraf’. Ga deze straat omhoog tot je bij een roltrap uitkomt. Na twee roltrappen neem je vervolgens twee liften tot aan de parkeerplaats van het uitkijkpunt. Vanaf daar is het nog ongeveer 20 minuten lopen.


Parc de la Ciutadella
Het volgende punt ligt vrijwel in het centrum: aan het einde van de Arce de Triomf en naast de wijk El Born. Barcelona kent ontzettend veel parken en gezamenlijke buitengebieden. Dit vanwege het feit dat men door de dichtbebouwde straten vrijwel geen ruimte heeft voor een tuin. Het enige beetje buitengebied dat ze aan huis hebben is een balkon. Mensen gebruiken parken in de stad daarom als soort van ‘gezamenlijke achtertuin’. Het grootste park in de stad is Parc de la Ciutadella. De meeste mensen kennen het alleen als een van de plekken waar de wereldtentoonstelling van 1888 werd gehouden, maar het park heeft een veel rijkere geschiedenis. Oorspronkelijk was het park een fort, ontworpen in 1715. Deze werd gebouwd in de strijd tegen de Bourbonse koningen. Na 18 maanden viel het fort en werd het een gevangenis voor de Catalanen ten tijde van Napoleon. Je kunt je dus voorstellen dat de Catalanen het een ontzettend fijne ontwikkeling vonden toen de gevangenis in 1888 werd gesloopt en er een park voor in de plaats kwam. Het park is ontzettend levendig en huist naast een prachtige fontein en mooie tuinen ook nog eens de dierentuin van Barcelona. In een van de uithoeken van het park kun je ook nog het Catalaanse Parlement vinden.

Carrer de Blai
Van de ene kant van het centrum, trekken we door naar de andere kant van het centrum. Als je met je rug naar de zee op de Ramblas staat bevindt de gotische wijk zich aan de rechter kant en el Raval aan de linker. Als je El Raval helemaal uitloopt bots je op een van de hoofdwegen van de stad: Parallel. Wanneer je deze oversteekt komt je terecht in de wijk die direct grenst aan de Montjuïc, namelijk Poble Sec. Wat veel mensen niet weten is dat Poble Sec een van DE wijken is om tapas te gaan eten. Je hebt er namelijk een super lange straat genaamd Carrer de Blai, die helemaal gevuld is met allerlei tapas restaurants. Een van mijn persoonlijke favorieten, waar je de allerlekkerste pincho’s kunt halen is: Blai 9. Een super kleine zaak, maar 100% de moeite waard.

Poble Nou
De wijk Poble Nou heeft zeker een speciaal plekje in mijn hart, ik heb er namelijk gewoond tijdens mijn stage periode. De wijk ligt best een stukje buiten het centrum, maar dat maakt het juist zo leuk. Er wonen super veel locals, juist omdat het wat verder van het centrum ligt. Als je door de wijk heenloopt ervaar je echt het lokale leven, volle restaurants in de middag, iedereen zit lekker buiten voor zijn of haar huis en je staat binnen enkele minuten op een van de schoonste en rustigste stranden van de stad. Wist je trouwens dat Barcelona van origine helemaal geen strand had? De kustlijn van Barcelona bestond geheel uit industrie en fabrieken. Ze zeggen ook wel dat Barcelona haar rug naar de zee toegekeerd had. Pas voor de Olympische spelen in 1992 begon Barcelona aan een algehele make-over. Er zijn snelwegen aangelegd, de industrie is verdwenen, nieuwere huizen werden gebouwd voor de atleten en journalisten om in te verblijven en er werd een strand aangelegd. De stranden van Barcelona zijn daarom grotendeels opgespoten en elk jaar na het hoogseizoen moet er weer wat zand aangelegd worden.

Brunch and cake
De volgende spot op deze lijst is eigenlijk heel erg cliché, maar zo lekker. Brunch and Cake is een restaurant vlakbij de universiteit van Barcelona en tevens een van de meest instagram waardige plekken van de stad. Niet alleen vanwege het interieur maar voornamelijk vanwege het eten zelf, zoals je wel kunt zien in onderstaande foto. Ga wel op tijd als je tijdens het hoogseizoen in Barcelona bent want het kan er ontzettend druk worden.

Hospital de la Santa Creu
De wijk el Raval is een van de meest etnische wijken van de stad. Je kunt er van alles eten waaronder Marrokaans, Turks, Italiaans, Mexicaans en nog veel meer. Maar naast eten vind je er ook nog een van de best verborgen historische hoogtepunten van Barcelona, namelijk Hospital de la Santa Crue. Zoals de naam al suggereert diende deze plek vroeger als ziekenhuis, nog specifieker als ziekenhuis voor de armen. Wat nog gekker is, een van de grootste, al dan niet DE grootste architect van de stad is hier overleden: Gaudí. Toch best gek hea? De ontwerper van de Sagrada Familia overleden in het ziekenhuis voor de armen? De verklaring hiervoor is eigenlijk heel simpel: ze herkende hem in eerste instantie niet. op 7 juni 1926 liep Gaudí vanaf zijn kerk naar de Sagrada waar hij werkte. Een tram reed hem aan en liet hem zwaargewond achter. Je moet je even voorstellen dat Gaudí al jaren onophoudelijk werkte aan de Sagrada. Hij had geen familie en was op een bepaald punt ook gestopt met zorgen voor zichzelf. Hierdoor was hij flink vermagerd en zag hij er vrij sjofel en onherkenbaar uit. Uiteindelijk werd hij daardoor niet herkent door omstanders en gezien als zwerver, waardoor hij in het armenhospitaal terecht kwam. 53dagen later werd hij daar door zijn leerlingen gevonden. Het is hem toen nog aangeboden om overgebracht te worden naar het rijken hospitaal, maar Gaudí weigerde dit met de woorden: ‘mijn plaats is hier tussen de armen’. Op 10 juni is hij op 73-jarige leeftijd overleden.

Hospital de Sant Pau
Een groot deel van de toeristen komt helaas niet verder dan een van de hoogtepunten van Barcelona, namelijk de Sagrada Familia. Jammer eigenlijk want nog geen 10 minuten van de Sagrada vandaan vind je een van de pareltjes van de stad namelijk Hospital de Sant Pau. Het ziekenhuis is gebouwd in 1401 door een fusie van zes toenmalige ziekenhuizen. Het staat vooral bekend om de prachtige architectuur in de stijl van het Catalaanse Modernisme. Het gebouw is ontworpen door een andere bekende architect uit de stad, namelijk Lluis Domènech i Montaner. Sommige mensen vragen zich af waarom er zoveel tijd en moeite is besteed aan het ontwerpen van zo’n mooi ziekenhuis. Dit had alles te maken met de filosofie waar Domènech heilig in geloofde, namelijk dat zieke mensen eerder beter zouden worden als ze zich in een mooie omgeving zouden bevinden.

Montserrat
Als je wat extra tijd hebt op je trip naar Barcelona, boek dan een excursie naar het gebergte net buiten de stad: Montserrat. Montserrat is Catalaans voor ‘gekarteld gebergte’ en zodra je er aankomt wordt dat ook meteen duidelijk. Veel Catalanen bezoeken het gebergte en diens kloosters voor het zwarte standbeeld van de Maagd Maria, wat volgens hen wonderen kan verrichten. Naast het bezoeken van de kloosters kan je de berg zelf ook beklimmen via een van de tientallen wandelpaden en op en neer met een kabelbaan. Let op, niet voor mensen met hoogtevrees!

Jardí Botanic Barcelona
De volgende highlight op deze lijst vind je bovenop de montjuïc, op loopafstand van het Olympisch stadion. De botanische tuin heeft verschillende bloemen, planten en bomen uit allerlei delen van de wereld. Voor een klein bedrag krijg je toegang tot het gehele park en kun je zo lang ls je wil rondlopen. Vooral voor de #influencers onder ons is de botanische tuin al helemaal ideaal.

Brunch in the Parc
Het laatste onderdeel op deze lijst is geen highlight maar een activiteit. Brunch in the parc is een techno feest op de top van de Montjuïc en word van juli tot en met september elke zondag georganiseerd. Naast goede muziek kun je ook de hele dag genieten van verschillende foodstands en leuke markt kraampjes met merchandise. Elke zondag is er weer een nieuwe line up, dus als je voor een langere tijd in Barcelona bent, dan zou ik zeker een keer gaan kijken. Het feest is ook geschikt voor jongen gezinnen. De organisatie heeft een hoek van het terrein volledig ingericht voor kinderen. Compleet met een springkussen, glijbanen, karts en zelfs een klimwand.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *