Reisverhalen,  Travel

Must see: Sanitorio de Abona, Tenerife

Mijn vriend is al jaren lang gek op een van de Canarische Eilanden: Tenerife. Het was dus geen verassing dat onze eerste vakantie samen naar dit prachtige eiland zou zijn. Voor sommige dicht bij me was dit best een verassing, een typische massa toeristen plek is niet echt iets voor mij. Ik kan niet twee weken stil liggen aan het zwembad of strand. Begrijp me niet verkeerd, ik hou net zoveel van de zon als ieder ander, maar na 2 dagen wil ik op pad. We hadden daarom een goede compromis gesloten. Van de 6 dagen die we hadden op Tenerife zouden de eerste drie besteed worden aan excursies en het ontdekken van het eiland, en de laatste drie waren voor hangen aan het zwembad.

De weken voorafgaand aan onze vakantie wilde mijn vriend Tenerife alvast aan me laten zien via video’s op Youtube. Omdat hij er zelf al zovaak was geweest had hij eigenlijk alles op het eiland al gezien, we besloten daarom een video te kijken met een aantal onafgemaakte of onbewoonde bouwwerken. Deze zijn er in Tenerife, en eigenlijk in heel Spanje, namelijk nogal veel. Op een bepaald moment kregen we een drone shot te zien van een compleet verlaten dorp recht aan zee. Het leek wel een scene uit een film: tientallen verlaten barakken, met op het hoogste punt van het dorp een kerk. Na wat specifiek zoekwerk kwamen we erachter waar het dorp was en hoe het heette. De locatie die we hadden gezien lag recht naast het dorpje Abades, 20 minuten rijden van Costa Adeje en het heette ‘Sanitorio de Abona’. Nu we wisten waar het was en hoe het heette waren we ontzettend nieuwsgierig naar de geschiedenis van sanitorio de abona, en waarom het ooit gebouwd is.

Lepra was een tijdens de tweede wereldoorlog een ernstige ziekte op tenerife, waaraan duizende mensen jaarlijks de dood vonden. In 1943 werd er daarom een lepra kolonie gebouwd, vlak naast de kustplaats abades: Sanitorio de Abona. Maar de vraag is of deze kolonie ooit is gebruikt.Het feit is namelijk dat er in 1945 een medicijn kwam voor lepra, een antibiotica genaamd Dapsone. Lepra, een van de meest doodelijke ziektes ooit, werd daarmee uitgeroeid. Het bouwen van een Lepra kolonie had daarom geen zin meer en de gebouwen naast abades bleven onafgemaakt. De monumentale franco-stijl kerk, het ziekenhuis, de slaapzalen en zelfs een crematorium werden allemaal achtergelaten en nooit afgemaakt.

De afgelopen 70 jaar is Abades gegroeid tot een klein resort en het sanitorio stijgt nog steeds boven het dorp uit. De enige bezoekers van het sanitorio zijn echter voornamelijk nieuwsgierige toeristen zoals ik en graffiti artiesten. Wanneer je zelf over het sanitorio heen loopt zul je verschillende kleine kunstwerkjes op de muren voorbij zien komen, allemaal uniek op hun eigen manier.

Helaas ligt er naast de vele kunstwerkjes ook genoeg afval op het terrein, waarschijnlijk achtergelaten door jongeren uit de buurt, maar op een of andere manier geeft dit het sanitorio ook wel een authentieke uitstraling. Je vindt er typmachines, schoenen, poppen en allerlei andere troep die je ook in de buurt van tjernobyl zou vinden. Hier heb ik me gelukkig niet aan gestoord, ik vond het sanatoria zelfs een ideale plek om genoeg foto’s te maken. En dat heb ik zeker ook gedaan. Er zijn een aantal jaren terug plannen geweest om de lepra kolonie te veranderen in een golf baan of hotel, maar deze plannen zijn nooit doorgezet. Dit tot grote irritatie van de inwoners van Abades, die genoeg voordelen zagen in het creëren van een toeristische trekpleister vlak naast hun dorp.

Sanitorio de Abona is makkelijk te bereiken vanuit zuid Tenerife via de TF-1 snelweg. De lepra kolonie is open en onbewaakt, al is er echter wel een kleine drempel op de weg. De kolonie wordt momenteel gebruikt als militair trainingsgebied. Toen wij de kolonie bezochten reden er ontzettend veel legervoertuigen rond, en een van de grotere barakken werd gebruikt als slaapzaal voor de militaire. Nadat we een uur hadden rondgelopen op het terrein, kwam een vriendelijke Spaanse militaire op ons af. Gelukkig spreek ik zelf Spaans, want ik zag de paniek in de ogen van mijn vriend al toenemen. Ze legde ons uit dat we gerust langs de kustlijn van de kolonie mochten lopen, maar dat het die dag niet veilig was om nog langer midden op het terrein te blijven in verband met de militaire oefeningen.

Sanitorio de Abona is een prachtige plek en hoort gewoon bij de geschiedenis van Tenerife, ook al wordt het vaak genegeerd door toeristen. Het blijft een fascinerende plek en ik wil er op mijn volgende bezoek aan Tenerife zeker weer een keer langs gaan. Oh en Abades zelf is ook geen vervelende plek om een gedeelte van de dag door te brengen. Het dorp ligt recht aan zee, maar het strand is vrijwel helemaal leeg op een paar locals na. De prijzen van eten en drinken zijn vrij laag en de bewoners vriendelijk.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *