Lifestyle,  To broke to care

To broke to care #1: Tweedehands & vintage shoppen

Geld maakt niet gelukkig, tenminste dat is wat ze zeggen. Ik laat jullie zelf invullen of je het daar mee eens bent ja of nee. Wat ik wel zeker weet is dat er een hele hoop studenten net als ik zijn die echt op de centen moeten letten. Want naast huur, vaste lasten, boodschappen en natuurlijk het biertje op zijn tijd, is het ook belangrijk om te kunnen sparen. In deze nieuwe serie op mijn blog bespreek ik een aantal zaken waar ik als student veel geld aan uitgeef, en hoe ik door de jaren heen geleerd heb om op deze dingen te besparen. In deze eerste blog ga ik het hebben over kleding.

Voor iedereen is het uitgaven patroon rondom kleding anders. Sommig studenten weten zich heel makkelijk in te houden als ze door de stad heen lopen, terwijl andere verkocht zijn door elke willekeurige paspop met een leuke outfit aan. Ook ik ben schuldig aan het kopen van kleding terwijl ik het geld eigenlijk beter ergens anders in had kunnen steken. De afgelopen jaren heb ik echter manieren gevonden om toch hier en daar wat kleding te komen zonder er teveel geld aan uit te hoeven geven, namelijk tweedehands en vintage winkelen. Voor mij zijn er twee manieren van tweedehands/ vintage winkelen, deze ga ik vandaag met jullie doornemen.

Vintage shoppen: Kilo sale & kringloopwinkel
Vintage shoppen is helemaal in, bijna elke grote YouTuber of influencer heeft het er tegenwoordig over. Mensen vinden de leukste en hipste kleding in vintage winkels zoals vintage adidas, nike, champion en meer van dat soort merken. In realiteit is dit helaas niet altijd het geval. Shoppen in een vintage winkel kan je ontzettend veel geld besparen. Uit ervaring weet ik echter wel dat je echt de tijd moet nemen in een tweedehands- of kringloopwinkel om daadwerkelijk iets te vinden wat bij je past of wat je nodig hebt. Zorg ervoor dat je van te voren bedenkt wat je nodig hebt of wat je wilt vinden. Denk bijvoorbeeld aan een trui, jassen, shirts of blousjes. Ben ook vooral niet bang om in andere secties te kijken dan alleen bij de vrouwen, mannen of kinderen. Je zult je verbazen over de dingen die je vindt op andere afdelingen. Als je tweedehands gaat winkelen moet je er ook rekening mee houden dat niet alle kledingstukken in de beste staat zijn. Koop dus niks wat je niet kunt maken of waar vlekken inzitten die je er niet uit kunt wassen.

Vintage Kilo Sale

Zelf heb ik al vaker dingen gekocht in een tweedehands winkel. Niet alleen kleding maar ook meubels en woon accesoires. Recentelijk heb ik in de Hall of Fame in Tilburg de Vintage Kilo sale bezocht. En ik kan je vertellen, wat een ervaring was dat. Bij een Vintage Kilo sale staan er verschillende rekken vol met vintage kleding. Je zoekt en past de kleding en laat je vondsten vervolgens wegen bij de kassa om vervolgens per kilo een bepaalde prijs af te rekenen. Bij deze specifieke kilo sale betaalde je per kilo 20 euro. Opzicht best goedkoop, maar dat ligt ook aan de soorten kleding in je tas. Ik had zelf 2 jassen in mijn tas die net iets meer wogen dan een kilo, maar als je alleen maar blousjes of shirts hebt dan kun je natuurlijk meer spullen krijgen. Daarom altijd de tip: maak een lijstje met wat je nodig hebt. Ik waarschuw jullie wel vooraf, bereid je voor op drukte en hysterie. Al voor de sale was begonnen stonden er meerdere mensen voor de ingang in de stromende regen te wachten om naar binnen te mogen. Iedereen was opzoek naar de beste vondsten. Toch vond ik het leuk om een keer iets dergelijks mee te maken, en ik ben niet met lege handen thuis gekomen. Zo vond ik een vintage nike jas met een klein logo op de borst en een Bomber Jack van Wrangler, een van mijn favoriete merken. In totaal was ik net iets meer dan 20 euro kwijt voor beide jassen. Even om te vergelijken: dergelijke Wrangler bombers en reguliere jassen zijn online te koop voor ongeveer 60-70 euro, terwijl dergelijke nike windbreakers op kunnen lopen van 30-50 euro.

United Wardrobe
Het vooroordeel wat de meeste mensen hebben bij vintage shoppen is dat het onhygiënisch zou zijn. Mijn tip is natuurlijk om je kleding wanneer je het koopt altijd te wassen, maar verder is het prima te doen. Is het toch echt niet jouw ding, dan is er altijd nog een andere manier om geld te besparen op je favoriete merken. Zelf werk ik al jaren met United Wardrobe, een online tweedehands retailer. Je kunt zelf een profiel aanmaken en je kleding te koop aanbieden maar dus ook de kleding van andere kopen. Ik gebruik United Wardrobe vaak voor de aankopen van dure merken. Ik ben zelf helemaal niet merk gek, maar er zijn er wel een paar die ik echt heel leuk vindt: Daily Paper, Stüssy, Trasher, Wrangler en Nike bijvoorbeeld. Maar helaas heb ik niet het geld om de volledige prijs voor kledingstukken van die merken te betalen. Op United Wardrobe staan dergelijke kledingstukken voor een fractie van de prijs te koop. Hieronder een aantal voorbeelden van kledingstukken die ik gekocht heb op United Wardrobe:

Fila Fanny Pack
Online 50,00
Prijs UW 19,50
Obey Shirt
Online 40,00
Prijs UW 20,00
Trasher Shirt White
Online 35,00
Prijs UW 17,50

Dat lijkt nog steeds veel, maar het is zeker beter dan het dubbele betalen. Daarnaast hoef je niet door rekken aan kleding heen te kijken, maar kun je gewoon zoeken op een bepaald merk of een bepaald soort kledingstuk zoals rokken, truien, shirts en jurken. United Wardrobe kent een gelijk oversteken beleid. Zo krijg je past uitbetaald wanneer de koper aangeeft jouw product te hebben ontvangen, en ontvangt jouw verkoper zijn of haar geld past wanneer jij het kledingstuk binnen hebt. Zo wordt de kans om bedrogen te worden zeer klein.

Voordat ik deze blog afsluit wil ik nog even een DISCLAIMER maken. De beste manier om geld te besparen is natuurlijk door het niet uit te geven. Ik geef je slechts tips om geld te kunnen besparen wanneer je noodzakelijk een uitgave moet doen. Soms zijn bepaalde kledingstukken versleten en moet je deze gewoon vervangen. Met deze tips kun je daar juist op besparen. Ik zou het leuk vinden als we elkaar konden helpen. Dus als iemand meer tips heeft om geld te besparen op kleding, laat het dan weten in de comments! Daarnaast ben ik benieuwd op wat voor onderwerpen jullie geld bespaar tips willen zien. Dit kan alles zijn: boodschappen, reizen of school. Laat het me weten!

P.s. Vanaf deze week staat er elke week twee tot drie keer een blog online. Mijn upload dagen zijn maandag, woensdag en vrijdag.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *