Lifestyle,  To broke to care

To broke to care #2: Reizen

We zien het allemaal dagelijks voorbij komen op Instagram: de perfecte vakantie foto’s. Bij sommige mensen heb je het idee dat ze echt altijd op vakantie zijn. Of dat nou zo is of niet, jaloersmakend is het wel. Als je ongeveer in dezelfde situatie zit als ik, millenial, net afgestudeerd of pas begonnen aan een baan, dan weet je dat reizen en vakantie niet altijd binnen je schema of portemonnee passen. In deze ‘to broke to care’ deel ik met jullie hoe en waar ik mijn vlucht, verblijf en activiteiten boek zonder direct in de rode cijfers te belanden op mijn bankrekening. 

Bestemming & vliegen 

Of je het nou leuk vind of niet, sommige landen en steden zijn nou eenmaal duurder dan de ander. Dit hoef natuurlijk je keuze niet te beïnvloeden maar als je je reis zo goedkoop mogelijk wil houden dan is het wel belangrijk. Voor het kiezen van een zo goedkoop mogelijke bestemming heb je in feite twee keuzes: welke bestemming is op locatie het goedkoopst en naar welke bestemming vlieg je het goedkoopst. Ik boek mijn vluchten altijd via de website skyscanner.com. Op deze site kun je invoeren vanaf waar je wil vliegen, waar je naartoe wil vliegen en in welke periode. Je kunt bij periode selecteren op ‘goedkoopste’ periode, skyscanner filtert dan de goedkoopste vliegdata. Wil je wel op een specifieke datum vliegen dan filtert skyscanner naast de cheapest ook op de kortste vlucht. Over het algemeen zijn vluchten gedurende de week altijd goedkoper dan in het weekend, dus als je de kans hebt om doordeweeks een paar dagen vrij te pakken dan zou ik je dat zeker als tip meegeven. 

We weten dus nu hoe we zo goedkoop mogelijk onze vlucht kunnen boeken. Maar welke landen en steden in de wereld zijn nou eigenlijk het minst prijzig? Hoppa analyseerde 100 reisbestemmingen over de hele wereld om zo op zoek te gaan naar de goedkoopste steden om op reis te gaan. Op basis van de prijs van een hotelkamer voor twee personen, een Big Mac, een maaltijd voor twee inclusief fles wijn, een taxiritje, een kop koffie, een cocktail en een biertje werd een ranking opgesteld. De 7 goedkoopste steden die daaruit naar boven kwamen waren de volgende:

  1. Sofia, Bulgarije 
  2. Kiev, Oekraïne
  3. Boekarest, Roemenië
  4. Krakau, Polen
  5. Riga, Letland
  6. Moskou, Rusland
  7. Chania, Griekenland

Verblijf

Als je van luxe houd is het vaak lastig om voor weinig geld ergens te verblijven. Zelf kies ik het liefst een hostel als ik op reis ga. Ja je deelt een kamer met een hoop vreemde maar je overnacht voor slechts een fractie van de prijs die je anders in een hotel zou betalen. Neem nou Praag bijvoorbeeld? Hier betaalde ik 10 euro per nacht, 20 euro in totaal voor mijn hele verblijf. Dat ga je in een hotel niet snel vinden. Als ik met mijn ouders ga of iemand die niet zo zeer in een hostel wil verblijven dan boek ik graag via Airbnb. Hier kun je makkelijk selecteren op de goedkoopste kamers/ huizen. Hoe dichter bij het centrum, hoe duurder, dat is helaas wel vaak het geval. Als je voor weinig geld ergens wil verblijven moet je het er soms voor over hebben om een halfuurtje naar het centrum te lopen. Je kunt natuurlijk ook de metro of een taxi pakken, maar hee alleen als je budget het toelaat. Als je echt in een hotel wil verblijven kun je natuurlijk ook altijd kijken op vergelijkingswebsites zoals Trivago om tot de beste prijs te komen. 

Activiteiten

Nu je een vlucht en verblijf hebt geboekt is het leuk om alvast te kijken naar activiteiten. Omdat toerisme een van de snelst groeiende branches is ter wereld, en het aantal reizigers ook maar blijft toenemen, gaan steeds meer ‘gratis’ activiteiten ook om entree vragen. Dit zodat ze ervoor kunnen zorgen dat bepaalde locaties en bezienswaardigheden bewaard blijven of hersteld kunnen worden. Sommige bezienswaardigheden werken tegenwoordig zelfs met een tijdslot. Meest bekende voorbeelden van zo’n tijdsslot vind je in Barcelona bij de Sagrada Familia en Parque Güell. Je koopt dan een ticket waar op staat wanneer je ergens naar binnen mag en wanneer je weer naar buiten moet. Zo beperken ze het aantal toeristen tegelijk op een plek, wederom om een historische sight zo veel mogelijk te beschermen tegen massa toerisme en beschadiging. Als student raad ik je altijd aan om overal je studenten kaart mee naartoe te nemen, op de meeste plekken krijg je daar namelijk korting mee. Zo betaalde ik in Athene afgelopen maart maar de helft bij elke bezienswaardigheid en ook in Praag kwam ik zo veel goedkoper binnen bij sommige gelegenheden. 

boek excursies zoals een fietstour altijd ter plaatsen om geld te besparen.

Boek zoveel mogelijk direct bij een locatie of bezienswaardigheid. Qua prijs scheelt dat vaak omdat je bij boekingskantoren nog commissie betaalt boven op de reguliere prijs. Een andere goeie tip die ik graag gebruik is onderhandelen. Bij bezienswaardigheden met een vaste ticket prijs zoals bijvoorbeeld de Sagrada gaat dat vrijwel nooit. Maar bij het boeken van een excursie of bijvoorbeeld scooters gaat dat vaak wel. Onderhandel een beetje met degene die jou iets probeert te verkopen. Probeer ook niet te denken “oh maar dat vind ik zielig” mensen weten zelf hoeveel iets daadwerkelijk waard is en gaan zelden echt ver daaronder zitten. Als jij dus 10 euro van een prijs af weet te praten en de verkoper gaat daar mee akkoord dan kun je er vanuit gaan dat dit nog steeds van een goede waarde is. Als je meerdere excursies bij een bedrijf boekt of een excursie voor meerdere personen dan sta je tijdens het onderhandelen ook altijd wel sterker tegenover de verkoper. 

Ten slotte: boek niet bij de eerste de beste verkoper. Lokale bedrijven concurreren met elkaar en het is vrijwel altijd mogelijk om ergens anders een betere prijs te krijgen. Doe goed onderzoek bij verschillende bedrijven en weeg desnoods voor en nadelen tegen elkaar af om tot de beste deal te komen.

Dat was het alweer voor vandaag! Heb jij nog tips om geld te besparen op je reis? Deel ze dan hieronder in de comments! 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *